Tuesday, January 11, 2011

Penang Chow Kuew Tiau... Manyak Shidap !


Ketika datang ke Penang makanan jajanan / makanan jajanan, ada beberapa piring yang chart-toppers: Penang Assam Laksa, Udang Mie Hokkien, dan Char Kuey Teow. Sulit untuk memutuskan mana yang paling popular, tetapi jika anda pergi ke Penang, anda mau-dan tidak mahu-kehilangan ini makanan jajanan tiga bintang.

Char Kuey Teow pada dasarnya mie goreng datar dengan udang, kerang berdarah, China pusingan Cheong (sosej), telur, tauge, dan daun bawang dalam campuran kicap. Sebuah besar porsi Char Kuey Teow dibumbui bukan hanya dengan bahan-bahan segar, tetapi sama pentingnya adalah aroma hangus sukar difahami dari kacau-mie goreng di atas api yang sangat tinggi dalam wajan Cina baik berpengalaman.

Aroma mouthwatering adalah "wajan hei" atau nafas wajan. Jika anda pernah ke Penang dan berjalan di jalan-jalan di mana terdapat Char Kuey Teow pedagang asongan, anda akan tahu apa yang saya maksud. Sebuah Char besar Kuey Teow menjemput anda dari blok jauhnya, aroma menggoda memenuhi udara dan memikat pengunjung di dari jauh. Yang sangat memikirkan bau yang cukup untuk membuat perutku keroncongan ... (Dapatkan Char Kuey resep Teow dan panduan langkah-demi-langkah gambar setelah lompat)

Sementara Char Kuey Teow boleh didapati di seluruh Malaysia, Penang versi memerintah tertinggi. Aku sudah mendengar banyak cerita tentang pelancong dari Hong Kong, Taiwan, Singapura, Australia, dan seterusnya yang perjalanan agama ke Penang untuk makan memuaskan pinggan. Entah bagaimana, Char Kuey Teow dari luar Penang hanyalah sebuah bayangan inferior-kurangnya hal-hal nyata hei wajan, terlalu gelap di warna, dan / atau salah rasa dan tekstur. Dan itulah alasan mengapa Malaysia dari out-of-negara akan pergi ke Penang-hanya untuk memiliki sepiring Char Kuey Teow.

Char Kuey Teow adalah salah satu resep yang paling diminta pada Rasa Malaysia. Aku punya pembaca yang telah memohon saya untuk posting saya Char Kuey resep Teow sejak tiga tahun lalu. hal-hal besar, terutama resep yang sempurna, adalah bernilai menunggu. Tentu saja aku telah membuat Char Kuey Teow berkali-kali, tapi saya ingin berkongsi resepi Char utama Kuey Teow, dan ini dia.

Jadi, apa rahsia saya?

  1. Dapatkan tauge bahan segar-segar dan rangup, segar buatan mie, besar, lemak, udang segar / udang, kerang berdarah (Aku cinta saya Char Kuey Teow dengan mereka, tanpa mereka, itu tidak sama!), Dll
  2. Hairan mengapa udang di Penang Char Kuey Teow selalu begitu berair, berair, dan manis? Saya percaya beberapa gerai udang paling terkenal melayan mereka dengan air gula dan ais, atau mungkin mereka hanya sangat segar.
  3. Gunakan Lard jika anda boleh. Itulah rahsia untuk rasa halus kaya.
  4. Sangat kuali panas.
  5. Kawalan masa anda memasak dan sehingga kawalan anda "wajan hei."

Tanpa basa-basi lagi, di sini adalah rahsia saya Char Kuey resep Teow dan terperinci langkah-demi-langkah panduan gambaran bahawa setiap orang sedang menunggu. Char Kuey Teow serius nikmat dan aku tidak melihat mengapa hal itu tidak boleh sama popular dan dikenali sebagai Pad Thai dan sejenisnya di panggung global. Saya sangat percaya bahawa suatu hari, dunia akan mencari kelazatan yang Penang Char Kuey Teow.

No comments:

Post a Comment